Danmarksturneringen for hold

Danmarksturneringen for hold

I Danmark har vi 17 herredivisioner og 6 damedivisioner. De er fordelt over 9 niveauer med Elitedivisionerne øverst, og 8. division herrer på Sjælland som nederste niveau.

Der spilles over hele sæsonen, som strækker sig fra september til maj. Bortset fra elitedivisionen som er landsdækkende, så er 1. division opdelt i region øst og vest, og rækkerne ned efter er opdelt i geografiske regioner. Holdkampene spilles både på hverdagsaftener og i weekender.

Holdkampene forgår lidt forskelligt i Elitedivisionerne og de øvrige divisioner. Holdkampene i Elitedivisionerne samles i fire Eliterunder, hvor holdene mødes ét sted og spiller på kryds og tværs. I de øvrige divisioner mødes to hold ad gangen. I disse rækker bruges krydsspil (se nedenfor) – det er ikke tilfældet i Elitedivisionerne.

Fra 1. division og ned

Ved hver holdrunde møder man ét andet hold, men hver spiller skal spille to holdkampe i løbet af én runde.

I herrerækkerne består hvert hold består af 4 spillere, en 1, 2, 3 og 4 single. Singlerne er sat efter den gældende klubrangliste, så det er den stærkeste spiller, der er 1. single og den svageste som er 4. Single. Fra 1. division og ned spilles der krydsspil, dvs. at hos herrerne spiller hver 1. og 2. single fra det ene hold, skiftevis mod det andet holds 1. og 2. Single. Det samme gør 3- og 4. singlerne.

I damedivisionerne er der 3 spillere på hvert hold, og her spiller 1. singlerne mod hinanden, hvorefter de spiller mod det andet holds 2. singler. 3. singlerne spiller således også mod hinanden, men også mod det andet holds 2. singler. De to holds 2. sigler spiller altså ikke mod hinanden, men mod modstanderholdets 1. og 3. singler.

Der er seks hold i hver division, der spiller mod hinanden på kryds og tværs, men alle hold kommer til at møde hinanden to gange. Under holdturneringen samler alle spillere individuelle point til Danmarksranglisten, så udover at få point ved individuele turneringer, får man også point via holdkampe.

Hos herrerne spilles der i alt 8 individuelle kampe i løbet af en holdrunde, og hos damerne 6 kampe i løbet af en holdrunde Da det er lige tal, vi har med at gøre, så er det muligt at en holdrunde ender henholdsvis 8-8 eller 6-6 i kampe. Derfor tildeles der et bonuspoint til det hold, der samlet har vundet flest sæt. Hvis det også skulle stå lige på sæt, så er det den samlede pointscore for hele holdrunden, der afgør hvilket hold der har vundet. Det sikrer, at en holdkamp altid har en vinder. De to hold får det antal points, der svarer til antal vundne enkeltkampe, plus bonuspoint til vinderen. Sagt på en anden måde: I en herrekamp skal der fordeles 9 point mellem de to hold, i en damekamp 7. Der er altså altid point at kampe for, til den sidste individuelle kamp er slut.

Op- og nedrykning

Reglerne er lidt forskellige efter geografiske forhold, men generelt er det muligt for de to hold der ligger øverst i divisionen og de to hold som ligger i bunden, at spille sig op i divisionen over eller at rykke ned i divisionen under. Det øverste hold rykke uden videre op, og det nederste rykker ned.

Når grundspillet (10 holdrunder) er afsluttet, altså når alle hold har mødt hinanden to gange, spilles der afslutningsvis opryknings- og nedrykningsspil om de øvrige pladser.

Her vil det næstlavest placerede hold i fx 2. division i på Sjælland så spille mod det næsthøjest placerede hold i 3. division. Resultatet af kampen afgør, hvilket af holdene der spiller i hvilken af de to divisioner i næste sæson.

Elitedivisionerne

Der kan være op til 7 hold i elitedivisionerne for herrer og damer, og denne liga er national, så der spiller alle elitehold fra hele landet mod hinanden.

Dimensionerne er lidt anderledes end de øvrige divisioner, da man i elitedivisionen spiller hele grundspillet i løbet af fire eliterunder. Eliterunderne spilles i hele landet, og de varer oftest to dage, dog sker der også at de kun varer én dag.

Eliterunder

Der spilles et sted mellem 2-4 holdkampe i løbet af én runde. Elitedivisionen er den eneste division hvor der ikke spilles krydsspil, her spilles der kun kampe mellem de ligestillede singler, således at 1. singlen fra det ene hold kun møder 1. singlen fra det andet hold osv. Der spilles kun en kamp per spiller mod modstanderholdet, men man møder så 2-4 forskellige hold i løbet af sådan en weekend.

En af grundene til denne form er så attraktiv er, at alle elitehold er samlet i et center, og det giver rigtig god anledning til at se en masse topsquash, enten om man selv er spiller eller tilskuer. Det er i løbet af sådan en eliterunde, at man får flest gode squashkampe af se i løbet af den korteste tid.

Holdopstilling

Hos herrerne kan en holdkamp ende med at stå 2-2 i vundne kampe, men der er også et bonuspoint at vinde, og det gør det hold så der har vundet flest sæt i løbet af holdkampen. Hvis det også skulle stå lige på sæt, så er det holdet der sammenlagt har vundet flest point, der løber med bonuspointet.

Hos damerne, hvor holdene består af tre spillere, kan kampene ikke ende lige, men der tildeles alligevel et bonuspoint til det vindende hold.

Der bruges hyppigt udenlandske spillere hos eliteholdene, for samlet set at skabe et stærkere hold. Det tilfører en ekstra spænding ved eliterunderne, at der ofte er andre professionelle spillere med til at højne niveauet, til glæde for holdene men også for tilskuerne.

Det er de individuelle klubranglister der afgøre hvilken single spillerne har, og klubranglisterne skal afspejle spillernes niveau, således at en stærkere spiller ikke er under en svagere spiller på holdkortet osv.

Slutspil og Danmarksmesterskab

Når grundspillet er blevet færdigspillet i løbet af sæsonen, så kommer den sidste runde som hedder slutspillet. Her er det kun de fire bedste hold, der har klaret sig bedst i grundspillet, og har skrabet flest point sammen, der deltager ved denne prestigefyldte event.

Det hold som har vundet grundspillet med flest point, får så lov til at bestemme, hvem de vil møde i semifinalen af de to hold, som har fået færrest point i grundspillet ud af de fire deltagende hold ved slutspillet. Så det kan være en stor fordel af have vundet grundspillet. Der spilles så to semifinaler ved slutspillet om fredagen, og de to vindere mødes så i finalen om lørdagen. De to tabere af semifinalen, vil så mødes i kampen om bronzemedaljerne. Vinderne af finalen kan så kalde sig danske mestre for hold indtil næste års slutspil.