Regler i Squash

Essensen af squash

I squash skiftes to spillere - 4 hvis der spilles double - til med en ketcher at slå en lille gummibold op mod en høj "frontvæg". Udfordringen er at slå til bolden, inden den rører gulvet anden gang. Herefter skal bolden ramme frontvæggen over den røde metalplade, som kaldes "tinnet". Bolden må gerne ramme de andre vægge på vejen, men ikke gulvet.

Spillet sættes i gang med en serv.

Det er essensen af squash. Og det er rigeligt til time efter time med fornøjelser, udfordringer og udvikling.

Serven

Når man server, skal man have minimum den ene fod helt inde i en af de to mindste firkanter på banen, kaldet serveboksene. Bolden skal så skydes på forvæggen over servelinjen (linjen midt på forvæggen) over i den store firkant på den modsatte side af banen. Bolden må gerne ramme side- eller bagvæg efter den har ramt forvæggen, så længe at bolden rammer gulvet inde i den store modtagerboks. For at finde ud af hvem der skal serve, når kampen starter, drejer den ene sin ketcher, og modstanderen gætter på om logoet i bundet af ketcheren, ender rigtigt eller forkert. Hver gang et sæt påbegyndes eller serven har skiftet, må man selv vælge, hvilken side man vil serve fra. Hvis man har servet og vinder duellen, skal man så serve i modsatte side. Vinderen af sættet starter med serven i næste sæt.

 

1. Forvæg eller frontvæg

2. Sidevæg

3. Øvre udelinje

4. Servelinje

5. Serveboks

6. Midterlinje

7. “Tinnet” – bolden ”nede”

8. Kortlinje eller halvlinje

Pointsystem

Der spilles bedst af 5 sæt, først til 11 point i hvert sæt. Der skal vindes med to overskydende point, dvs. står den 10-10 spilles der til 12 og så fremdeles. Der er ikke noget maksimum for hvor meget man kan spille til. Man får point hver gang en bold vindes, uanset hvem der server.

Forstyrrelse

Da man i squash ikke har et net, der adskiller banen, kommer man til at stå i vejen for hinanden en gang i mellem. Hovedreglen er, at den hvis tur det er til at slå, skal have direkte adgang til bolden, samt mulighed for at spille den direkte op på hele forvæggen. Står den anden i vejen for løbebanen eller boldens bane, bør man stoppe op. Der spilles så enten en ombold (kaldet Let) eller hvis man har stået meget i vejen for den anden, tabes bolden (kaldet Stroke). Rammer man hinanden er der Stroke, hvis bolden var på vej direkte mod forvæggen og Let, hvis bolden ville have ramt sidevæggen før forvæggen.

Selve duellen

Bolden skal altid ramme under de streger, der omkranser toppen af banen. På forvæggen skal den altid ramme over den nederste streg. Bolden kan enten tages før den rammer gulvet eller efter et hop, som i tennis. Eneste krav er, at bolden skal nå op på forvæggen. Bagvæg og sidevægge tæller ikke for noget, så dem må bolden gerne ramme både før og efter den har ramt forvæggen.

Mere om regler

Dansk Squash Forbund har udgivet en regelfolder, hvor man kan læse en kort introduktion til spillet - gennemgang af bane, udstyr samt spillets regler.

Folderen kan hentes som pdf-fil ved at klikke på DSqf Regelfolder

Yderligere kan man finde de officielle regler i dansk oversættelse her.